SDÍLET

Jak vyrobit kombuchu doma: Snadný recept a postup

Říkáte si, jak vyrobit kombuchu? Pojďme se na to společně podívat. SCOBY, což je zkratka pro symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek, je fascinující ekosystém, který přeměňuje jednoduchý čaj na probioticky bohatý elixír. SCOBY a jeho vedlejší produkt, kombucha, nabízejí celou řadu potenciálních zdravotních přínosů. Kombucha je bohatá na probiotika, která podporují zdraví střev, zlepšují trávení a posilují imunitní systém. Kromě toho fermentační proces vytváří bioaktivní sloučeniny, jako jsou antioxidanty, polyfenoly a organické kyseliny, které mohou mít detoxikační a protizánětlivé vlastnosti.

Můžeš to povýšit ještě na vyšší level – sekundární fermentací z opravdového ovoce a zeleniny. Tím zvyšuješ vstřebatelnost a účinnost látek v nich obsažených. 

My cukr přidáváme pouze na začátku procesu a nikoli v průběhu pro zvýšení perlivosti.

Výroba kombuchy je zajímavý proces, který můžeš snadno zvládnout i doma. Zde je snadný recept na výrobu kombuchy.

Jak vyrobit kombuchu doma

Jak vyrobit kombuchu doma

Suroviny

  • 4 litry čisté (nejlépe filtrované) vody
  • 16 g černého nebo zeleného čaje (jak silný máte rádi)
  • 280g třtinového cukru (stačí i bílý)
  • 400 ml startovacího základu (mateřská kultura SCOBY)
  • Ovoce, zeleniny nebo byliny na případnou druhou fermentaci

Postup

  1. V nádobě uvař 1,5 litru čisté vody. Do horké vody (podle toho jaký čaj připravuješ) přidej čaj a louhuj 10–15 minut. Poté slij čaj a přidej cukr, míchej, dokud se nerozpustí.
  2. Do fermentační nádoby nalij 2,5 litru studené vody a připravený oslazený čaj. Zkontroluj, jestli má čaj teplotu těla nebo nižší. Vyšší teplotu kulturu zabijí.
  3. Přidej mateřskou kulturu SCOBY – cellulosu + startovací kombuchu, kterou jsi si uložili z předešlé výroby, podědil, nebo koupi. Startér ti čaj naočkuje kulturou a sníží PH, které předchází patologickým procesům a tvorbě plísním. Nádobu přikryj prodyšnou látkou a upevni pomocí gumičky nebo provázku.
  4. Umísti nádobu na teplé, větrané místo mimo přímé sluneční záření po dobu 7–21 dní (v závislosti na chuti). Ideální teplota je 20–25 °C.
  5. Po 7 dnech můžeš začít kombuchu ochutnávat. Nejlépe tak, že vsuneš brčko pod SCOBY a napijš se. Pokud je nápoj hodně sladký, pokračuj ve fermentaci a ochutnávej každý den, dokud nedosáhneš optimální chuti.
  6. Odeber SCOBY – cellulosu a zhruba 400 ml hotové kombuchy pro přípravu další várky.

Ochucení kombuchy (druhá fermentace):

Přidáním ovoce získáš nejen lepší chuť, ale také antioxidanty, minerály a vitamíny. Nasyp ovoce do lahví s kombuchou a nech louhovat 2–3 dny již anaerobně bez přístupu vzduchu. Pokud nemáš kvasnou zátku, každý den raději upusť CO2, slabší sklo může bouchnout. Poté přeceď ovoce a kombuchu ulož do lednice. Nebo můžeš tento proces udělat přímo již v lahvičkách, jen po 2 dnech už bychom raději uložili do ledničky a celý proces fermentace zpomalili, tím si i uchováte perlivost z druhé fermentace.

Jak vyrobit kombuchu - ochucení kombuchy

Tipy a rady, jak vyrobit kombuchu

  • Nepoužívej moc teplý čaj
  • Používej dostatek startéru
  • Udržuj vše čisté
  • Cellulosu nemusíš umývat
  • Můžeš používat kov, „nezabiješ“ jí
  • Klidně jí přestřihni nůžkami a daruj dál 😀

A máte to! Kdo kvasí poprvé, blahopřejeme k první vyrobené kombuše. 🥂 Budeme rádi, když se nám pochlubíte svými výtvory a příchutěmi 😁.

Líbil se vám tento článek?

Nákupní košík