SDÍLET

Kombucha, chráněný trh práce a útok hackerů: tři milníky Lucie Pelcové, jež založila značku Scoby

Rozhovor s Ženy s.r.o. si můžete přečíst zde.

Na první pohled má Lucie Pelcová pro strach uděláno. Prakticky od píky se vrhla do podnikání a jako výrobce kombuchy sklízela jeden úspěch za druhým. Pak ale přišel březen roku 2022 a od rozjetého podniku byla díky útoku hackerů jen krůček k bankrotu. Přesto má tahle inspirativní žena chuť dál pokračovat a spojovat lásku k tomuto zázračnému nápoji spolu s prací pro sociálně slabé, kdy ve své firmě zaměstnává lidi s různými zdravotními handicapy. Kromě toho je navíc hrdou maminkou dvou velmi talentovaných dětí a má stále plnou hlavu dalších nápadů. Neváhejte se seznámit!

Vzpomenete si, kdy jste pila kombuchu poprvé?

Tak to určitě! Myslím, že hodně z nás zažilo tu zvláštní věc doma na knihovně v 90.letech, kdy to dokázalo překvasit do hrozných octových chutí a naši prarodiče, či rodiče nás to nutili pít. Bylo mi asi 8 let, museli jsme se k té divné věci chovat jak k domácímu mazlíčkovi. (smích)

Kdy nastal zlomový moment, kdy jste se rozhodla, že se vrhnete do vlastního podnikání a budete vyrábět něco, co má smysl a pomůže lidem v jejich zdraví?

Celý život jsem byla taková podnikavá a měla spoustu nápadů, kterým se většinou všichni smáli, a záhy to uskutečnil úplně někdo jiný a byl z toho úspěšný projekt. Pracovala jsem ve velké korporátní společnosti, sbírala zkušenosti a při mateřské dovolené přemýšlela, jak je všechny zúročit. Vždy jsem chtěla dělat něco smysluplného s přidanou hodnotou pro společnost a čas doma mě jen utvrdil v tom, že cesta zpět do zaměstnání už není. Chtěla jsem svojí svobodu, řídit si čas podle svého a vybírat si spolupracovníky, se kterými chci trávit den. Kombuchu jsem dělala doma za covidu s dětmi, protože na trhu jsem nenašla nic vhodného pro doplnění jejich pitného režimu. Postupem času jsem začala sledovat, že o ní zajímá stále více lidí. Postupně se ta naše domácí začala šířit mezi známe a sousedy. Moji dobří známý ze Spojených států mě pak jen potvrdili, že tam je tento nápoj víc než populární a pije se u nich skoro jako sodovka.

V Čechách s kombuchou tou dobou začalo koketovat stále více firem a já si řekla když ne teď, tak nikdy a když oni takto, tak my ukážeme, že podnikat se dá i se sociální odpovědností. To bylo to, co mi dávalo smysl. Vyrábět něco pro zdraví a k tomu rozšiřovat místa na chráněném trhu práce.

Co jsou podle vás největší benefity kombuchy? Pro někoho, kdo slyší toto slovo poprvé, co vlastně kombucha je, jak chutná a čím obecně je výjimečná pro lidský organismus?

Kombucha je jemně perlivý fermentovaný nápoj z čaje s navinulou vůní a říznou chutí, která roztančí chuťové pohárky. Pravidelné pití má mnoho benefitů na zdraví, ale troufnu si říct, že na trávení má okamžitý. Když je vám po jídle těžko, nebo trošku zlobí žaludek, tak za 10 min po napití cítíte, jak se vám ulevuje. Děti už si sami chodí pro „Scobíky“ do ledničky, když je zabolí bříško, protože ví, že za chvilku mají klid. Říkám tomu nebe v bříšku. No a nebo, když to večer přeženete s alkoholem, ráno nejste úplně fresh, stačí kombucha a cítíte, jak vás krásně „rovná“. Za to vše vděčíte enzymům, kyselině mléčné, kyselině glukuronové a dalším, které zde vznikají právě procesem kvašení. Z dlouhodobého hlediska má vliv i na imunitu celkově. Najdete zde antioxidanty ze zeleného čaje, vitamíny, kyselina glukuronová zas detoxikuje.

Vše záleží s jakou sekundární fermentací si hrajete. Například kurkuma se zázvorem, jsou nepřekonatelní v protizánětlivých účincích, díky fermentaci jsou i lépe vstřebatelnější jejich účinné látky do těla. U kolegyně jsme měli nádherný progres. Po amputaci nohou měla 5 let stále otevřené rány, které zlobily a lékaři furt zkoušeli kortikoidy a další mastičky bez úspěchu. Nasadili jsme náš Kurkumino a po 3 měsících se rány začali zavírat a přestali mokvat. Trávení jí to sladilo během pár dnů, protože po meningokové infekci přišla nejen o dolní končetiny, ale i ledvinu a celkově jí to „odpálilo“ trávení.

Jak (ne)snadná byla vaše cesta k prvnímu živému organickému produktu?

Jsem vystudovaná laborantka, z mikrobiologie jsem i maturovala, takže k živým organismům mám blízko, nebo raději hodně daleko (smích).  Myslím, že to bylo snažší, protože jsem přeskočila fázi „jedna paní povídala“ a za pár měsíců už to bylo pitelné pro všechny členy domácnosti. Od začátku jsem chtěla dělat jen sekundární fermentace s ovocem a zeleninou, tak jen stačilo vyladit první ferment z čaje, cukru a startéru a pak si hrát se skladbou příchutí. PH metr a refraktometr, byl u laborantky základ.

Jak probíhaly úplné začátky přípravy kombuchy Scoby?

Nakoupila jsem různé druhy sypaných čajů, 25kg cukru, pelikuly a startéry od různých firem a jednu zděděnou. Začala je postupně „krmit“ a křížit startéry, abych život uvnitř, co nejvíce obohatila.

Co vlastně jméno Scoby znamená? Má nějakou symboliku?

Ano má, je to anglická zkratka symbiotické kultury bakterií a kvasinek (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). Jak jinak kombuchu pojmenovat, než takto. Jasné, krátké, znělé.

V čem je kombucha Scoby unikátní?

Je tady už několik firem, které si hrají se sekundárními fermentacemi, živými nepatetizovanými kombuchami ve skle, to unikátní moc není, ale my se snažíme o co největší lokálnost. Co se týče zeleniny a ovoce, nakupujeme a podporujeme místní podnikatele a sadaře. U cukru jsme chtěli být bez rafinace a používali jsme jen třtinový. Nyní přecházíme kvůli lokálnosti na přírodní hnědý řepný cukr, který má navíc více minerálů než třtinový. Tím se snažíme naplňovat rovnou naše 2 P. Místní Prospěch a enviromentální Prospěch.

Nastaly i momenty, kdy jste měla chuť na všechno se vykašlat?

Jéjej, tak těch bylo mnoho asi jako u každého podnikatele (smích). Nejsilnější momenty začaly přicházet v březnu…

Váš eshop napadli hackeři. Co se vlastně stalo?

Ano. Naši on-line markeťačce na volné noze někdo napadl účet na správu FB kampaní. Všechny karty klientů byly zneužity a účty nám byly zablokovány. To co jsem budovali od listopadu 2021 v on-line prostoru Facebooku, bylo pryč a tím i obraty. Neustále řešení s Metou o odoblokování bylo marné. Nový podúčet se podařilo zřídit až na konci dubna a začínáme zase od nuly. Když spočítám, kolik nás to stálo a o jaké obraty jsme přišli a přicházíme, chce se mi opravdu plakat. Těch kopanců po cestě bylo už hodně, ale tento může postavit začínající firmu až k hranici bankrotu.

Jedním z vašich cílů je rozšiřovat možnosti na trhu práce a zaměstnávat zdravotně znevýhodněné lidi. Dali byste se označit za sociální podnik?

Jako sociální podnik jsem firmu přímo zřídila a zanesla do zakládací listiny. Všechny principy sociální firmy od začátku naplňujeme a po 9 měsících se nám podařilo i oficiální uznání na chráněném trhu práce (postaru – chráněná dílna). Toto je můj velký úspěch, na který jsem pyšná.

Já vím, že je to těžké říci, ale jaká příchuť je vaše nejoblíbenější?

Řepík. Strašně mě baví ta řepa ve spojení s pomerančem a zázvorem. Úplně nejlepší je až na konci spotřeby. Ta prokvašená řepa má nádherný říz a navíc je to krásně properlené.

Kam byste si přála, aby značka v budoucnu směřovala?

Mám úplně jasnou vizi od začátku. Cíl je trošku jiný než jen kombucha. To je začátek, který až budu moci předat, vrhnu se na pokračování, ale je to ještě tajemství (smích). No a úplně nejlepší, kdyby nám vše šlo dobře, bych chtěla vybudovat sociální bydlení. To už je, ale třešnička na dortu. Držte nám palce, ať to teď dáme a můžeme pokračovat v naší misi.

Autorka: Lucie Janotová

Líbil se vám tento článek?

Nákupní košík
sleva 8 % na první objednávku


    Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.