SDÍLET

Kombucha vyrobená s láskou – to je Scoby! Jak může podpořit vaše zdraví?

Mnoho lidí vidí kombuchu jako nealkoholický nápoj, který je trendy a představuje zdravější alternativu k běžným limonádám. Přece jen obsahuje podstatně méně cukru, ale přesto zažene chuť na něco sladšího, než je obyčejná voda.

Pravdou však je, že pití kombuchy může nabídnout mnohem zajímavější zdravotní benefity, než byste si mohli myslet. Číňané ji před více než tisíci lety popíjeli právě pro její pozitivní účinky na zdraví a v mnoha koutech Asie se jí dodnes říká „elixír nesmrtelnosti“. V čem spočívá její kouzlo?

Posiluje trávicí systém díky probiotikům a enzymům

V poslední době se víc a víc ukazuje, jak se stav střevního mikrobiomu odráží do celkového zdraví člověka. Střeva jsou zjednodušeně řečeno takovou unikátní zahrádkou, kde však místo ovoce, zeleniny a okrasných květin rostou bakterie. A čím jsou naše „záhonky“ rozmanitější, tím více se daří i zbytku našeho organismu.

Stejně tak jako v zahrádce roste také plevel a žijí v ní škůdci, ve střevech najdeme kromě  zdraví prospěšných bakterií i ty špatné, které v těle naopak dělají neplechu a podporují vznik různých nemocí.

Jak ale střeva obohatit o nové, hodné bakterie a zároveň podpořit růst těch, které v nich už jsou? Jednou z dostupných cest je právě kombucha.

Kombucha totiž není jen obyčejný čaj. Jde o zkvašený nápoj, který je díky této úpravě obohacený o „symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek“ – odtud pochází SCOBY, zkratka anglické fráze „symbiotic culture of bacteria and yeast“.

Právě rozmanitost obsažených mikroorganismů je hlavním důvodem, proč má kombucha velký potenciál posílit střevní mikroflóru, a tak usnadnit trávení (1). S tím jdou ruku v ruce také enzymy obsažené v tomto nápoji, které účinky bakterií zesilují tím, že usnadňují zpracovávání živin během trávení potravy.

Co to pro vás znamená v praxi? Zkuste si po jídle dát sklenku kombuchy – obzvlášť pokud šlo o těžší, například smažený pokrm. Sami uvidíte, že vám nebude tak těžko, jelikož trávení proběhne hladce a dokonce bez nepříjemného nadýmání. 

Obohatí vás o cenné antioxidanty

Kombucha se vyrábí z čaje, a tak přirozeně obsahuje stejné bioaktivní látky. Mezi ně patří také polyfenoly, které tělu poskytují silné antioxidační účinky (2). 

Stejně jako jiné antioxidanty, i polyfenoly nás chrání před působením volných radikálů, které prostřednictvím oxidačního stresu urychlují stárnutí organismů, a tak i vznik a rozvoj různých nemocí.

Dostatečné zásobení těla antioxidanty může tělu posloužit jako ochrana před rozvojem zánětu (3). Proto při běžných nemocech saháme po citrusovém i jiném ovoci, které je bohaté na mnohem známější antioxidant – vitamín C.

Díky vysokému obsahu těchto látek má kombucha schopnost chránit organismus před mnoha chronickými chorobami, jako je cukrovka, kardiovaskulární onemocnění a v mnoha případech dokonce i rakovina. Obzvlášť to platí v případě, že se vyrábí ze zeleného čaje (4).

Antioxidanty navíc působí velmi příznivě na játra, čímž podporují detoxikaci organismu. Výzkumy provedené na laboratorních myších opakovaně ukazují, že pravidelné pití tohoto nápoje snižuje toxicitu jater vyvolanou škodlivými chemikáliemi až o 70 % (5).

Zbaví vaše tělo škodlivých bakterií

Jednou z hlavních látek, které při kvašení kombuchy vznikají, je kyselina octová. Jak název napovídá, běžně s ní vaše tělo přichází do styku, když si svůj salát zakápnete octem.

Podobně jako antioxidanty, i kyselina octová dokáže zabránit působení mnoha potenciálně škodlivých mikroorganismů (6) – ostatně proto je také součástí mnoha ekologických čistících přípravků pro domácnost, ale samozřejmě v mnohem vyšší koncentraci.

Navzdory tomu, že má spíše nižší, tedy kyselejší pH (v případě kombuchy zhruba mezi 2,5 and 3,5) v lidském organismu vytváří spíše zásadité prostředí. Může tedy fungovat jako vhodný prostředek při boji s kvasinkami typu Kandida bělostná (Candida albicans), které způsobují zejména ústní a genitální infekce. V takovém prostředí totiž nejsou schopné žít a množit se.

Kyselina octová sice aktivně bojuje s bakteriemi a kvasinkami, ale zároveň dokáže rozpoznat ty negativní od těch pozitivních. Prospěšné, probiotické bakterie a kvasinky vzniklé při fermentaci tedy zůstanou zcela nedotčené.

Nejde o vědu, ale především o pocit

Výsledky odborných studií zaměřených na to, jaké má kombucha účinky, bychom vám tu mohli popisovat do nekonečna. Nicméně nic není silnější než to, když benefity pocítíte na vlastní kůži.

Ostatně to nás k vyrábění kombuchy také dostalo – chtěli jsme vytvořit chutný, kvalitní a především zdravý nápoj nejen pro dospělé, ale taky pro děti. Ostatně byly to právě děti, které naši šéfku Lucku k vyrábění kombuchy vůbec přivedly.

Nejsme však žádná chladná, korporátní firma. Naši kombuchu vyrábíme s láskou a vytváříme přitom pracovní příležitosti pro ty, kteří by na trhu těžko hledali uplatnění – osoby se zdravotním postižením.

Jsme zkrátka sociální podnik s velkým srdcem a jasnou vizí – chceme tvořit něco opravdu smysluplného. A tím myslíme nejen produkt nebo pracovní zázemí, ale i přístup k životnímu prostředí. 

Kombuchu Scoby prodáváme pouze ve skle, a tak nevytváříme zbytečný plastový odpad a veškerý biologický odpad navíc kompostujeme. Kromě toho spolupracujeme pouze s dopravci, kteří si hlídají svou uhlíkovou stopu a snaží se ji aktivně snižovat.Nesoustředíme se tedy jenom na cíl, ale i na to, aby byl každý krok na naší cestě v souladu s naší integritou, a to jak v rámci Scoby, tak českého trhu i celé planety.

Líbil se vám tento článek?

Nákupní košík
sleva 8 % na první objednávku


    Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.