Scoby kombucha příchutě

SDÍLET

Pomocné látky

1. Vitamíny

A to hlavně skupiny B — konkrétně B1, B2, B6 a B12. Ty našemu tělu pomáhají:

  • produkovat energii
  • předcházet depresím
  • bojovat s cukrovkou
  • chránit ledviny
  • snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • zlepšovat paměť a kognitivní funkce
  • posilovat trávicí systém
  • posilovat funkci jater
  • podporovat správnou funkci očí, nervů, svalů a pokožky
  • vyvažovat produkci hormonů
  • posilovat imunitní systém
  • posilovat zdraví kostí

Čím déle se kombucha fermentuje, tím více v ní narůstá také obsah vitamínu C. Ten všichni známe moc dobře — bývá totiž naši první záchranou v případě nachlazení nebo chřipky. Jeho benefity však sahají mnohem dále, může totiž také příznivě ovlivňovat:

  • imunitní systém
  • vysoký krevní tlak
  • riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • hladinu železa v krvi
  • pokles kognitivních funkcí z důvodu přibývajícího věku

2. Minerály

Ty jsou další skupinou, tentokrát anorganických látek, které naše tělo vyžaduje pro optimální buněčnou funkci. Množství těchto substancí se také navyšuje v závislosti na délce fermentačního procesu. Scoby obsahuje:

  • Měď — ta je klíčová pro tvorbu červených krvinek, zdraví nervových buněk, funkci imunitního systému, tvorbu kolagenu, ochranu buněk, absorpci železa a přeměnu cukru na energii.
  • Železo — ovlivňuje naši energii a schopnost koncentrace a hraje důležitou roli v trávicích procesech, imunitním systému a regulaci tělesné teploty.
  • Mangan — zlepšuje zdraví našich kostí, má antioxidační vlastnosti, snižuje míru zánětu v těle, pomáhá regulovat krevní cukr, snižuje četnost epileptických záchvatů, zlepšuje absorpci živin, posiluje mozek a štítnou žlázu.
  • Zinek — posiluje imunitní systém, snižuje riziko předčasného porodu, podporuje růst plodu, reguluje krevní cukr, pomáhá při akné a podporuje zdraví srdce a cév.

3. Antioxidanty

Polyfenoly

Jde o největší skupinu fytonutrientů a nejhojněji zastoupených antioxidantů vůbec. Hrají klíčovou roli v prevenci rozvoje onemocnění, která vznikají v souvislosti s přemírou oxidativního stresu, jako jsou například kardiovaskulární a neurodegenerativní choroby či dokonce rakovina.

Kombucha dosahuje svých ochranných účinků hlavně díky těmto látkám. Vznikají během fermentace a ve spojení se zdraví prospěšnými látkami čaje utvářejí synergický efekt.

Mezi polyfenoly patří také obsažené flavonoidy, které mají silné antioxidační účinky a snižují míru zánětu. Pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a riziko vzniku cukrovky druhého typu.
Katechiny

To jsou antioxidanty, které se nacházejí ve více potravinách a nápojích — například v jablkách, hruškách, víně a čokoládě. Ve spojení s kombuchou jsou však relevantní katechiny, které jsou přirozeně obsaženy v čajích a největším množstvím tohoto antioxidantu pak disponuje zelený a černý čaj.

Jejich účinky jsou zeširoka probádány — a jedním z nejznámějších je pak hubnutí. Katechiny totiž zrychlují metabolismus a navyšují tělesnou teplotu, což našemu trávicímu traktu předává zprávu, že má přeměňovat tuk na energii rychleji.

Debatuje se také o ochranném účinku katechinů vůči určitým typům rakoviny, a to hlavně prsu a prostaty. Pomáhají totiž chránit řetězce DNA proti poškození a potlačovat růst tumorů.

Dále mají potenciál chránit mozek proti vážným onemocněním, jako je například Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Antioxidační vlastnosti katechinů totiž odpuzují volné radikály, které v těle tvoří oxidativní stres a narušují normální chemické procesy.

Také podporují zdraví srdce a slouží jako perfektní prevence proti vzniku cukrovky druhého typu.

4. Kyselina octová

Jedná se o nejhojněji zastoupenou kyselinu v kombuche. Díky ní tento nápoj získává svou charakteristikou chuť. Stejně jako kyseliny, které si uvedeme níže, i kyselina octová vzniká jako vedlejší produkt fermentačního procesu.

Na základě řady studií bylo potvrzeno, že tato kyselina dokáže narušovat růst několika druhů patogenních bakterií v lidském těle. Mezi ty patří E. coli, salmonella, campylobacter a listeria, což jsou všechno bakterie zodpovědné za symptomy jako bolesti břicha, nevolnost a průjem, které se pojí s otravou jídlem.

Má také potenciál snižovat krevní tlak — redukuje totiž hladinu reninu, což je specifický enzym produkovaný ledvinami, který je s regulací tlaku přímo spojený.

Mimo to může pomáhat snižovat míru zánětu v těle, podporovat přirozený úbytek váhy a regulovat krevní cukr.

5. Kyselina glukonová

Tato kyselina v současné době není prozkoumána tak do detailu, abychom se o ní mohli komplexně rozpovídat. Nějaké studie zaměřené na účinky kyseliny glukonové však existují — a pravděpodobně ta nejzajímavější z nich proběhla v roce 1994 — při ní totiž bylo potvrzeno, že podporuje růst bakterií rodu Bifidobacterium bifidum. Jedná se o probiotika, která žijí ve střevech a pomáhají proti průjmu a zácpě. Také se podílí na rozkladu jídla, absorpci živin a boji proti špatným bakteriím, které mohou přímo způsobovat různé nemoci.

6. Kyselina glukuronová

Průběhem času se zjišťuje, že tato kyselina přináší lidskému tělu hned několik zdraví prospěšných benefitů. Tím nejvýznamnějším z nich je rozhodně podpora detoxikační schopnosti jater — pomáhá jim tedy v odstraňování farmaceutik, chemikálií a znečišťujících látek z těla.

Hovoří se také o tom, že by kyselina glukuronová mohla podporovat zdravou rovnováhu pohlavních hormonů — a to hlavně estrogenu a progesteronu.

7. Kyselina mléčná

Tato kyselina má probiotické vlastnosti — a i díky nim je kombucha tak populární. Produkují ji bakterie v potravinách, když procházejí procesem fermentace.

Spousta typů bakterií, které produkují kyselinu mléčnou, včetně známého Lactobacillus, se považuje za probiotika. Ta podporují zdraví střevního mikrobiomu a jsou spojována se širokou škálou zdravotních benefitů. Pomáhají předcházet průjmům, zácpám a dalším zažívacím neduhům a hrají klíčovou roli ve funkci našeho imunitního systému.

Některé studie také poukazují na jejich schopnost pomáhat vstřebávání určitých živin — jmenovitě například železa. Pokud tedy budeš pravidelně konzumovat kyselinu mléčnou společně s potravinami, které jsou bohaté na železo, můžeš předcházet chudokrevnosti, chronické únavě či závratím.

A i v případě kyseliny mléčné se diskutuje o možných antioxidačních vlastnostech, jejichž funkci jsme si popsali výše.

8. Aktivní enzymy

Za vznik enzymů ve Scoby můžeme opět vděčit procesu fermentace. I ty ti pak pomůžou dosáhnout lepšího trávení, zažívání a celkového zdraví střev. Fungují v perfektní harmonii s probiotiky.

Nákupní košík